BP har redan kostnader på 15 miljarder

Kostnaden för att försöka stoppa oljeläckan i Mexikanska golfen har hittills kostat oljebolaget BP drygt 15 miljarder kronor. Det hävdar bolaget samtidigt som det kommer uppgifter om att läckaget kan vara större än man hittills befarat. Upp till 100.000 fat olja per dag kan ha läckt ut. Det betyder att BP bara har lyckats att ta upp en femtedel av oljan, säger den amerikanske demokraten och representanthusledamoten Ed Markey som hänvisar till interna BP-dokument.

Kostnaderna kan skena iväg

En oljearbetare på den plattform som läcker ut olja i Mexikanska golfen hävdar att han hittade ett fel i apparaturen som skulle ha förhindrat katastrofen flera veckor före explosionen. -Vi såg en läcka och informerade bolagets män. De stängde bara av apparaten och satte på en annan så att de inte behövde avbryta produktionen. De lagade aldrig felet, säger han till BBC. Den amerikanska kemikalieinspektionen CSB meddelade senare att man ska inleda en undersökning av grundorsakerna till oljeläckan utreds.

Historien bakom BP katastrofen

Över två månaders läckage
  1. Oljan i Mexikanska golfen började läcka ut sedan den BP-drivna borrplattformen Deepwater Horizon drabbats av en explosion den 20 april och sjunkit två dagar senare. Elva personer omkom i olyckan.
  2. I flera veckor har man gjort försök att täta oljeläckaget på 1.500 m djup eller fånga upp oljan genom fjärrstyrda ubåtsrobotar, rörledningar och stora koner eller trattar.
  3. Nu har det framkommit att så mycket som 100.000 fat olja per dygn kan ha läckt ut i havet innan BP lyckades placera en hätta över hålet. Fortsättning följer på sida
Katastrofen kan därmed vara ännu värre än amerikanska myndigheter först befarat. Enligt tidigare bedömningar har det rört sig om upp till 60.000 fat om dagen. Läs mer...

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags:
Categories: Ekonomi

0 Kommentarer
Actions: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Kommentarer är stängt