BP stoppar aktieutdelning

Aktieutdelningen till oljebolaget BP:s ägare stoppas. Pengarna går i stället till att ta ansvar för oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Det sade BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg direkt efter mötet med USA:s president Obama. Presidenten betecknade mötet som konstruktivt och inriktat på att stoppa läckan respektive sanera oljeskadorna. Under mötet gick BP-ledningen med på att deponera motsvarande 157 miljarder kronor i en fond som ska täcka skadeståndsanspråk från t ex drabbade fiskare längs USA:s sydkust.

Svanberg ber om ursäkt för ordval

BP-ordföranden Carl-Henric Svanberg ber om ursäkt för att han talade om de som drabbats av oljespillet som "small people". I kommentarerna efter mötet med president Barack Obama i Vita huset yttrade Svanberg vid flera tillfällen orden "we care about the small people" - ett ordval som kan uppfattas som nedvärderande. Uttalandet väckte löje och kritik hos bloggare och kommentatorer. Förmodligen hör bloggarna och kommentatorerna till en grupp människor som inte insett att en vanlig människa är rätt så små, framför allt när han/hon ställs mot ett oljebolag. "Jag talade klumpigt i eftermiddags och det är jag ledsen för", sade Svanberg i ett uttalande på onsdagskvällen.

Oljekatastroffonden

BP ska också reservera 800 miljoner kronor till oljearbetare som blivit av med jobben pga katatstrofen. Efter mötet i Vita huset, som omgavs av anti-BP-demonstrationer, gjorde Carl-Henric Svanberg ett uttalande där han lovade att BP ska ta ansvar både för människorna och miljön som drabbats "av den tragiska olyckan". Svanberg bad också det amerikanska folket om ursäkt för det katastrofala läckaget vid golfkusten. -Vi har i dag med presidenten kommit överens om ramar som borde försäkra det amerikanska folket att vi menar vad vi säger, sade Svanberg.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags:
Categories: Ekonomi

0 Kommentarer
Actions: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Kommentarer är stängt