Besparingar väntar

Det började i Grekland och fortsatte i Spanien. Sparprogrammen fick folk på barrikaderna. Mycket handlade om vem som får betala notan. De som protesterar anser att det är "de rika".

Britterna tvingas spara

Svångremmen dras åt ordentligt för britterna. Det står klart sedan den Tory-dominerade koalitionsregeringen presenterat sin första budget i dag. Ett av beskeden från finansminister George Osborne är att momsen höjs från 17 till 20 procent. Höjningen gäller från den 4 januari 2011. Redan från och med midnatt införs dock en 28-procentig skatt på kapitalinkomster för landets mest välbärgade. En ny avgift ska dessutom från 2011 tas ut av banker, som totalt ska ge mer än två miljarder pund om året.

Spanskt sparpaket blev godkänd

Spaniens parlament har som väntat godkänt det sparpaket som regeringen lagt fram, rapporterar Reuters. Beslutet fattades igår. 168 ledamöter röstade för medan 173 avstod i omröstningen om omfattande arbetsmarknadsförändringar. Det dominerande oppositionspartiet PP valde att lägga ned sina röster i parla- mentet. Paketet gör bl.a. att det blir lättare och billigare för företag att göra sig av med anställda, något som kraftigt har kritiserats av flera fackförbund.

Tyskland sparar

I Tyskland vacklar Merkels koalition bl.a. pga ett besparingsprogram. Även där har opinionsbildare och opposition lyckats ge programmet en stämpel av att "de rika" skonas.

Frankrike tvingas spara

Frankrikes president Sarkozy hånade tyska sparprogrammet. Men nu måste han spara. Det drabbar offentliganställda. Pensionsåldern höjs till - 62 år.

Besparinga i Italien

Även i Italien drabbas de offentliganställda fast Berlusconi sa annat först - vilket kanske inte är så ovanligt

Problem med tillväxten

Problem med sparprogrammen är att dessa tar kål på den uppgång som är på gång efter krisen 2008. Depressionen och massarbetslösheten på 30-talet frammanas.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags:
Categories: Ekonomi

0 Kommentarer
Actions: E-mail | Permalink | Comment RSSRSS comment feed

Kommentarer är stängt